Europese Otter

 

De Europese otter is een van de dertien soorten otters die in de wereld voorkomen. Behalve in Oceanië leven deze prachtige dieren op alle continenten. De grootste ottersoort is de reuzenotter die onder meer in Suriname voorkomt. Deze otter kan met staart een lengte bereiken van twee meter en een gewicht van dertig kilogram. Het is een luidruchtige otter die in groepen leeft en door de inheemse bevolking ook wel ‘grote waterhond’ wordt genoemd. De kleinste ottersoort is de Aziatische kleinklauwotter of dwergotter die met staart een lengte bereikt van vijfentachtig centimeter en ongeveer drie kilogram weegt. De Europese otter kan met inbegrip van de staart bereiken van honderddertig centimeter en een gewicht van vijftien kilogram (mannetjes). Hiermee is de otter het grootste landroofdier van laagveenmoerasgebieden zoals de Weerribben, de Wieden, de Alde Feanen en de Nieuwkoopse Plassen. Het verspreidingsgebied van de Europese otter is groot. De soort komt naast Europa ook voor in Noord-Afrika en Azië, van zeeniveau tot op vierduizend meter hoog in Tibet.

De otter is een semi-aquatisch dier, wat wil zeggen dat hij zowel op het land als in het water leeft. Voor het voedsel is de otter grotendeels afhankelijk van goed viswater. Mede door de zwemvliezen tussen zijn vijf tenen kan de otter een topsnelheid van twaalf kilometer per uur in het water bereiken. Een otter duikt veelal kort onder water, minder dan een minuut. Als er gevaar dreigt kan de otter wel tot vier minuten onder water blijven. Op het land is de otter verrassend snel met een topsnelheid die in de buurt komt van vijfentwintig kilometer per uur. Otters kunnen goed graven, klimmen en springen. Een hoogte van 1.40m is voor de otter gemakkelijk te overbruggen.

Otters communiceren voornamelijk met hun uitwerpselen, die ‘spraints’ worden genoemd. Ze kunnen echter ook communiceren met geluiden. Het geluid van otters wordt wel omschreven als ‘fluittonen’, maar ze kunnen ook geluiden maken die lijken op blazen, miauwen of knorren afhankelijk van hun gemoed of de situatie.

Foto's: Charlie Hamiltion James (eerste foto) en Randy van Domselaar (2e - 4e foto)